Blog

Guns N’ Roses wil verbod op Guns’n’rosé bier

Als hardrockband hoor je er tegenwoordig niet meer bij als je niet ook een alcoholische versnapering vermarkt onder jouw naam. Denk aan Trooper ale van Iron Maiden, Bastard lager van Motörhead of Black Tongue Black IPA van Mastodon. Je kunt er dan op wachten (pun intended) dat Guns N’ Roses ook met zijn eigen drankje komt: Guns’n’Rosé bier. Toch?

Nee, niet Guns N’ Roses, maar de Californische bierbrouwerij Oskar Blues brengt in 2018 het bier Guns ‘N’ Rosé op de markt. Kennelijk betreft het een roze-gekleurd bier met “hibiscus-and-prickly-pear”. Je moet er maar een appetite voor hebben. Naast het bier verkoopt de brouwer ook allerlei merchandise, zoals petjes, stickers en bandana’s. De brouwer doet dan ook een merkaanvraag voor zijn spullen.

Guns N’ Roses heeft echter drie Amerikaanse merkregistraties op haar naam staan, waaronder één voor kleding. Logisch, omdat de band natuurlijk ook een hoop merchandise verkoopt aan haar fanbase. De band heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de merkaanvraag. Het bezwaar, wordt niet geheel onverwacht, gehonoreerd.

merkrecht en merkinbreuk

Echter, de brouwerij weigert daarop de producten van de markt te halen. Althans, hij wil ze blijven verkopen tot maart 2020. De band meent hierdoor een onherstelbare schade te leiden.

De hardrockband besluit daarop om een rechtszaak te starten tegen de brouwer. Het gevaar is immers dat consumenten kunnen denken dat het bier wordt vermarkt door de band. Ook ten aanzien van de merchandise lijkt een verwarring voor de hand te liggen, gezien de vele t-shirts en andere kledingstukken die de band aan haar fans verslijt.

Het is nog niet bekend wat de brouwer als verweer zal brengen. Naast schadevergoeding en winstafdracht hangt een verbod volgens mij wel in de lucht. Al is het maar omdat het rosé bier is, brrrr ;-).

Gerelateerde berichten