Chantal van den Engel

WAAROM INTERESSEERT HET INTELLECTUEEL EIGENDOMSRECHT JE ZO?

“Wat ik zo interessant vind aan het IE-recht is dat de simpelste tekening al beschermd wordt door het auteursrecht. Ook staat in de wet dat kunst, foto’s, modellen en uitvindingen met een exclusief recht beschermd kunnen zijn. Interessante vragen vind ik: wanneer is iets beschermd en hoe ver gaat die bescherming? We willen namelijk ook graag allemaal foto’s delen op social media en muziek kunnen afspelen op ons feestje. Daarbij speelt de vraag of er een uitzondering op de bescherming van toepassing is of aan wie er precies een vergoeding betaald moet worden. Ik vind het leuk om daar in te duiken.”

WAAR KOMT DIE INTERESSE VANDAAN, DENK JE?

“Ik speel sinds mijn zevende fanatiek viool en daarbij kom je het intellectueel eigendomsrecht geregeld tegen. Niet alleen als het gaat om auteursrechten bij bladmuziek, maar als uitvoerend kunstenaar heb je zelf ook rechten. Ik heb dit rechtsgebied daarom altijd al interessant gevonden.”

Waarom heb je je naast het IE-recht toegelegd op het privacyrecht?

“Bij het intellectueel eigendomsrecht gaat het al gauw om online rechten. Zo wordt een merknaam ook vaak als domeinnaam gebruikt, merkproducten via internet verkocht en foto’s zonder toestemming op internet geplaatst. Tijdens mijn studie was er daarom ook aandacht voor andere rechten die zich online voordoen: het recht om je online te uiten en het recht op privacy. Het privacyrecht sprak me erg aan omdat het net als het IE-recht nog elke dag in ontwikkeling is.”

Wat wil je bij Lawfox bereiken?

“Ik wilde graag bij Lawfox gaan werken omdat het kantoor staat voor laagdrempelig advies van hoge kwaliteit. Ik kan me erg goed in die visie vinden en ik zou willen bereiken dat mensen ons goed weten te vinden voor een inschatting van hun kansen en afwikkeling van hun conflict. De route naar goed advies is bij ons eenvoudig en er kan gauw een inschatting van de kansen worden gemaakt. Bovendien komen mensen terecht bij een kantoor dat jong en ambitieus is en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied.”

MEER OVER CHANTAL VAN DEN ENGEL

Na de bachelor Recht & Economie in Leiden studeerde Chantal Civiel recht in Leiden en Informatierecht aan de UvA, en ze sloot die masters af met een 8,5 en 8 voor haar scripties. In een jaar tussen haar bachelor en masters volgde ze extra vakken aan de Universiteit van Wenen en liep stages bij verschillende advocatenkantoren. Tijdens haar masters deed ze werkervaring op bij de rechterlijke macht.

Buiten haar werk is Chantal druk met viool spelen en is ze vaak terug te vinden bij een concert of museum.

Meer informatie over Chantal van den Engel vindt u op haar LinkedIn-pagina.