De mogelijkheden van blockchain en crypto assets

Blockchain en crypto assets zijn niet meer weg te denken uit onze digitale economie. Door middel van het gedistribueerde grootboek van de blockchain hebben we een technologie in handen waarmee veilige transacties mogelijk wordt gemaakt, ook tussen partijen die elkaar niet kennen en niet vertrouwen. Trusted third parties zoals banken of notarissen zijn daarbij overbodig geraakt. Ook zorgt blockchain voor geweldige mogelijkheden op het gebied van beveiliging en automatisering. Bitcoin is de bekendste implementatie op de blockchain, als virtuele valuta ofwel cryptocurrency.  Andere crypto assets, zoals Monero, stablecoins, CBDC’s, Privacy coins, governance tokens, utility tokens, en NFT’s zijn we echter ook bekend mee. LAWFOX ziet welke mogelijkheden crypto assets en blockchain hebben en we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Neem vrijblijvend contact op

data

Blockchain en crypto wetgeving

Crypto wetgeving is vaak niet, of slechts beperkt aanwezig. Veel partijen die zich bezig houden met blockchain of crypto assets zoeken daarom hulp bij het opzetten van structuren van ondernemingen of organisaties, het tokeniseren van kapitaal, of vragen zich af of ze een registratie of vergunning bij de AFM en DNB nodig hebben.

Wisseldiensten (exchanges) en aanbieders van custodial wallets kunnen onderworpen zijn aan specifieke regelgeving, zoals de anti-witwaswetgeving. Dit kan betekenen dat je verplicht bent tot registratie bij de DNB.

recht

Juridische kwalificatie van crypto assets

Hoe crypto assets juridisch gekwalificeerd worden is van groot belang om te bepalen of, en zo ja, hoe ze overgedragen, bezwaard, beslagen of geëxecuteerd kunnen worden.

Verbintenisrechtelijk kan het bitcoinsysteem (“Bitcoin”, i.p.v. bitcoins) mogelijk worden gezien als een – impliciete – meerpartijenovereenkomst, waarvan de inhoud wordt bepaald door de techniek. Het is aannemelijk dat dit ook voor andere crypto assets geldt. Vanuit goederenrechtelijk perspectief kunnen bitcoins mogelijk als ‘stukjes software’ worden gezien, waarop de MIT open source licentie van toepassing is. Anderen vinden bitcoin wat weg hebben van een ‘zaak’, of van een absoluut ‘vermogensrecht’. LAWFOX-Advocaat Dammers heeft in de literatuur betoogd dat bij bitcoins sprake is van een relatief vermogensrecht. De rechtspraak is niet eenduidig. Zo zijn bitcoins aangemerkt als ruilmiddel, en ether als goed. Anderzijds worden bitcoins geacht kenmerken van een vermogensrecht te vertonen. Deze kwalificatie heeft dan tot gevolg dat een vordering tot betaling van bitcoin in faillissement voor verificatie in aanmerking komt.

In het buitenland wordt hier weer anders over gedacht. In België wordt bijvoorbeeld betoogd dat bitcoins een onlichamelijk goed zijn, in Duitsland dat overdracht van bitcoins uitsluitend verbintenissenrechtelijk plaatsvindt. In Rusland zou naar verluidt wetgeving in voorbereiding zijn om cryptovaluta een goederenrechtelijke status te geven.

Een andere benadering is om niet zozeer de cryptovaluta zelf, maar de drager van cryptovaluta (waarin vorderingen zijn belichaamd) gelijk te stellen met waardepapier (toonderpapier).

Maar, zoveel wallets en zoveel crypto assets, zoveel benaderingen. Het laatste ei is hierover nog niet gelegd.

Neem vrijblijvend contact op

KYC voor crypto wallets en exchanges

Los van de kwalificatie van crypto valuta, is er wel concrete wet- en regelgeving die van toepassing kan zijn op cryptovaluta.

Zo zijn anonieme transacties op crypto exchanges zijn op grond van antwi-witwasregels verboden. Ook crypto wallets zijn verplicht om een KYC-beleid (“Know your customer”) te hanteren. Omdat daarbij persoonsgegevens worden verwerkt, is wel vereist dat aan de AVG (GDPR) wordt voldaan. Ook andere antiwitwasverplichtingen kunnen van toepassing zijn. In Nederland gelden ook een aantal aanvullende verplichtingen, zoals een verplichte licentie van de DNB en interne toezichtsverplichtingen. Daarnaast kan het verplicht zijn om een prospectus op te stellen.

onderzoek

Crypto advocaat: blockchain en crypto assets

LAWFOX is expert op het gebied van de juridische aspecten van crypto assets, blockchain en tokenization. De advocaten bedienen cliënten van diepgaand advies, kennis en juridische bijstand op het gebied van deze nieuwe technologie.

De juridische experts van LAWFOX kunnen bedrijven en organisaties die met crypto assets, smart contracts en blockchain te maken hebben adviseren over alle juridische vragen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld of beslag op crypto valuta mogelijk is, of crypto assets in de faillissementsboedel vallen, of een datalek in een crypto wallet gemeld moet worden en of of ze vergunningsplichtig zijn. Ook kan beoordeeld worden of een prospectus moet worden opgesteld, of dat een vrije aanbieding ook mogelijk is. Indien het nodig is om een vergunning aan te vragen, kunnen de advocaten van LAWFOX daarbij helpen. LAWFOX kan ook adviseren over KYC, AVG, STO’s, ICO’s en AML. Daarnaast denken we graag mee hoe en welke governance toe te passen op blockchainprojecten.

Uiteraard kunnen de advocaten ook assisteren bij het opstellen van diverse ICT-contracten en intellectuele eigendoms- en privacydocumenten, zoals ICO purchase agreements, ontwikkelovereenkomsten, marketingcontracten, terms of use, en dergelijke. We kunnen registreren, auteursrechten veilig stellen en intellectuele eigendomsrechtskwesties beoordelen en één en ander zo nodig handhaven. Bovendien assisteren de advocaten graag bij het stellen van regels voor gebruik van de blockchain en/of crypto assets.

beschermen

Direct contact met een blockchain advocaat

Wil je meer weten over de juridische aspecten van blockchain, crypto assets of tokenisation? Neem dan contact op met onze blockchain advocaten.

Contactformulier

ict recht advocaten in de rechtbank