Domeinnaam

Een domeinnaam is een – in veel gevallen gemakkelijk te onthouden – naam die verwijst naar een onderliggend numeriek IP-adres. Dit IP-adres is een adres van een – aan het internet verbonden – computer bestaande uit een reeks van tien cijfers. Het IP-adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer.

In veel gevallen wordt bij het creëren van een domeinnaam gebruik gemaakt van een reeds bestaande merknaam, handelsnaam of persoonsnaam, zodat de website gemakkelijk is te vinden.

Wanneer je hiervoor je eigen merk- of handelsnaam gebruikt zal dit geen problemen opleveren. Echter, wanneer je de merk- of handelsnaam van een ander gebruikt (om bijvoorbeeld meer traffic op jouw website te generen) kan dit een inbreuk opleveren.

Botsing met het merkenrecht

Binnen het Domain Naming System (DNS) is het technisch niet mogelijk om verschillende webpagina’s dezelfde domeinnaam te geven. Dit is ook logisch, want anders zou de server immers nooit weten naar welke van de webpagina’s hij de gebruiker moet doorsturen. Problemen kunnen dus ontstaan wanneer je een merkenrecht hebt en een website wil starten, maar de beoogde domeinnaam al in gebruik is.

Deze problematiek wordt nog duidelijker bij het “domeinkapen”. Dit “domeinkapen” is het op grote schaal registreren van domeinnamen die (nagenoeg) overeenkomen met een merk van een ander, om deze zo met winst door te kunnen verkopen aan de merkhouder.

Het merkrecht geeft de houder van een merk echter het uitsluitend recht op het gebruik van het merk in het economisch verkeer. Het verkopen van een domeinnaam die de merknaam bevat valt onder dit gebruik en kan vaak door de merkhouder worden verboden.

Op deze manier kan de merkhouder de “gekaapte” domeinnaam opeisen.

Wil je meer weten over domeinnamen en merken of gebruikt iemand een domeinnaam met jouw merknaam? Bel of mail dan met domeinnaam en merkenrecht advocaat Wouter Dammers van LAWFOX.

Related Juridische termen